Landelijke VGWM-dag 2019

Landelijke VGWM-dag 2019

Frank Pot

Emeritus hoogleraar Sociale Innovatie

Frank Pot is emeritus hoogleraar Sociale Innovatie, Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de adviesraad van het European Workplace Innovation Network (EUWIN). Hij schreef/schrijft regelmatig voor ondernemingsraden over kwaliteit van de arbeid. Hij werkte bijna 25 jaar bij TNO, o.a. als directeur van TNO Arbeid. Van 1991 – 1999 was hij bijzonder hoogleraar Arbeid en Technologie aan de Universiteit Leiden.

Japke-d. Bouma

Columnist NRC

Japke-d. Bouma is columnist en eindredacteur bij NRC en schrijft wekelijks een column over hoe te overleven op kantoor. Deze werden gebundeld in onder meer ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken’ (2016) en ‘Ga lekker zélf in je kracht staan’ (2017). Deze zomer verscheen haar zesde boek, ‘Werken doe je maar thuis’. Met daarin de beste tips voor op je werk.

Erik Mulder

Consultant / Ergonoom

Erik is partner en consultant bij ErgoS Human Factors Engineering. Human Factors is een Engels woord voor Ergonomie, maar dan in een ruimere betekenis voor alles tussen mens en systeem. Erik is al tientallen jaren expert voor de interactie tussen mens en machine/computer. Parallel aan deze expertise is zijn aandachtsgebied gaandeweg uitgebreid en verschoven naar taakverdeling tussen mens en intelligente automatisering.

Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus

Advocaat/docent universiteit 

Steven Jellinghaus is als advocaat/partner verbonden aan de secties Arbeid- en medezeggenschapsrecht van De Voort Advocaten | Mediators te Tilburg. Daarnaast is hij als universitair docent verbonden aan het departement Sociaal Recht en Sociale Politiek van de Universiteit van Tilburg. Hij heeft veel publicaties op zijn naam rondom het arbeidsrecht, waaronder arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en medezeggenschapsrecht. 

Krijn Dijkema

Arbeidsinspecteur SWZ

Krijn Dijkema is Arbeidsinspecteur bij de Inspectie SZW. Naast het arbo-brede werkveld heeft hij zich met name beziggehouden met inspecties op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting in o.m. de dienstverlening en openbaar bestuur.  Sinds 2015 is hij werkzaam bij het landelijk opererende team Arbeidsdiscriminatie dat zich bezighoudt met het onderwerp discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag op de werkplek.  

Koen Zonneveld

Trainer & adviseur VGWM-commissies & OR-leden

Koen Zonneveld traint al meer dan 25 jaar VGWM-commissies en OR-en op het gebied van arbeidsomstandigheden, teambuilding en onderhandelen met de Bestuurder. Hij adviseerde als arbo ambassadeur in verschillende bedrijfstakken honderden bedrijven over veilig en gezond werken. Hij beoordeelt namens werkgevers en werknemers branche-RI&E’s en arbocatalogi. Koen helpt Vakmedianet elk jaar de landelijke VGWM-dag voor leden van Ondernemingsraden en VGWM-commissies inhoudelijk te organiseren. Hij schrijft regelmatig in vakbladen over medezeggenschap en arbeidsomstandigheden. Hij heeft een Master of Science op het gebied van arbeidsomstandigheden (Universiteit van Amsterdam). Hij werkte onder andere als arbo-coördinator van een grote zorginstelling waar hij de arbodienstverlening ingrijpend wijzigde. Sinds 2006 heeft hij zijn eigen bureau Koen Zonneveld Advies.

Makheni Zonneveld

Coach

Makheni Zonneveld geeft al 20 jaar workshops, toespraken en coaching op het gebied van effectief communiceren en andere gedragsvaardigheden zoals teamwork, team leiderschap, onderhandelen en gedragsverandering. Zij is de oprichter van Real Solutions Training Zuid Afrika (1999) en later Real Solutions Training Nederland. 

Léanne Lovink- Eeken

Trainer, coach

Na jarenlange ervaring in diverse managementposities binnen de gezondheidszorg, heb ik in 2017 het roer omgegooid. Ik richt met volledig op de wereld van de etherische oliën en heb hier mijn werk van gemaakt. Inmiddels heb ik al veelvuldig workshops gegeven en ben ik als spreker gevraagd op congressen van doTERRA. Met behulp van de oliën heb ik mijn netwerk kunnen verbreden en mensen en bedrijven kunnen inspireren en met elkaar kunnen verbinden. Ik begeleid bedrijven om het gebruik van de oliën verder te verspreiden en de wereld een stukje natuurlijker en duurzamer te maken.

Mark Fleuren

Partner DEXIS arbeid

Mark begeleidt ondernemingen en sectoren (CAO-partijen) bij het vinden van oplossingen om veilig en gezond werk duurzaam tot ontwikkeling te brengen. Dat vergt niet alleen expertise, maar vooral een goed samenspel. In de afgelopen 13 jaren werkt Mark vanuit adviesbureau DEXIS Arbeid aan dit samenspel. Daar voor 16 jaren vanuit diverse Arbodiensten. Arbo (arbeidshygiëne en veiligheid), Verzuim en inzetbaarheid en cultuur en gedrag zijn de expertisegebieden.

Alie Kuiper

Bedrijfskundige

Alie Kuiper is bedrijfskundige en adviseert en ondersteunt organisaties bij de aanpak van ongewenste omgangsvormen op het werk. Zowel bij het ontwikkelen van beleid gericht op preventie als bij de aanpak van concrete klachten. Voor enkele organisaties fungeert zij als vertrouwenspersoon voor medewerkers. Daarnaast is zij betrokken bij projecten van sociale partners en de overheid gericht op de ontwikkeling van instrumenten voor voorlichting en instructie. Ook publiceert zij regelmatig in vakbladen.

Mirjam van der Kooij

Arbeids- & organiatiedeskundige 

Mirjam van der Kooij is specialist in  allerlei vraagstukken op het gebied van arbeidsomstandigheden en ergonomie. Mirjam realiseert al bijna 20 jaar arbeidssituaties waar mensen prettig en efficiënt werken. Het doel daarvan is het verhogen van rendement  en het plezier van de arbeid. 

Stef Soons

Trainer / adviseur

Stef is zijn carrière in de medezeggenschap begonnen omdat hij te weinig hoorde van de ondernemingsraad van zijn toenmalige werkgever. Achterban communicatie was het thema waarmee ik mijn verkiezing ben ingegaan. Nu jaren later en als trainer van medezeggenschapsorganen is het nog steeds een belangrijk speerpunt. Hij traint al jaren ondernemingsraden op diverse terreinen en bemiddelt bij conflicten tussen bestuurders en medezeggenschapsorganen. Hij is een generalist met achterban communicatie en ARBO als specialisatie.

Mariet Hattink

Taalregisseur 

Als taalonderwijskundige heb ik veel ervaring met het ontwikkelen van educatieve materialen, maar ook met het geven van taaltrainingen, het meeschrijven aan educatieve handboeken en het geven van dyslexiebehandelingen. Wat ik belangrijk vind, en waar ik dan ook een bijdrage aan wil leveren, is dat ieder kind en iedere volwassene zo optimaal mogelijk zijn/haar taal beheerst, zodat 'eruit kan komen wat erin zit'.

Drs. Nathalie van Hooff

Hogeschooldocent en onderzoeker

Nathalie van Hooff, voormalig Europees HR directeur van ARCADIS, heeft meer dan 20 jaar ervaring in wereldwijd opererende financiële en ingenieurs- en consultancy-organisaties op het gebied van global HRM. Op dit moment is Nathalie werkzaam bij de Hogeschool Utrecht en start zij een promotietraject over de Ethiek van People Analytics. Daarnaast is zij medeoprichter van het Instituut voor Toegepaste Filosofie.

Yvette Leuftink & Arja Dijkhout

Veranderstrategen met verstand van communicatie en gedragsbeïnvloeding

Nabije Oosten is dé expert op het gebied van gedragsverandering & communicatie. Yvette en Arja trainen teams om hun teampower naar boven te halen en gebruik te maken van de positieve eigenschappen van elk lid. Want een goed functionerend team presteert beter en ervaart meer werkgeluk. Hierbij zetten zij vaak hun licentie Breinvoorkeuren in. En natuurlijk hoort daar communicatie bij: if you don’t tell, they won’t know! Daarnaast begeleiden zij organisaties bij het doorvoeren van gedragsveranderingen, zowel bij medewerkers als bij klanten/cliënten.

Karin Stavast

Lachtherapeut & (werk)-gelukscoach

Karin Stavast is lachcoach, lachtherapeut en (werk)gelukscoach. Daarnaast is zij werkzaam bij PHOV, een stichting die o.a. veiligheidskundigen opleidt. De link tussen veiligheid, gezondheid en welzijn van mensen en lachen was daardoor snel gelegd. Karin richt zich vooral op het inzetten van lachen en positiviteit in een zakelijke context. In een aantal landen wordt het al met succes op deze manier ingezet. De positieve effecten van meer lachen en een positieve mindset zijn zowel voor de werknemers als de werkgever groot. Tevens is Karin specialist in het bewust inzetten van lachen als preventief middel of hulpmiddel, bijv. tegen stress, om je gezondheid te verbeteren of je duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Margo Hendriks

Trainer/adviseur medezeggenschap

Margo is trainer/ adviseur medezeggenschap vanuit haar eigen bureau Margo Hendriks training & coaching.  Haar carrière binnen de medezeggenschap is begonnen in de zorg. Waarin zij 11 jaar als verpleegkundige werkte en lange tijd actief is geweest binnen de medezeggenschap. In 2015 heeft zij de overstap gemaakt naar het trainersvak. Waarna zij zich onder andere is gaan specialiseren als Scrum Master in de toepassing van Scrum binnen de medezeggenschap en Agile processen binnen organisaties. Daarnaast houdt zij onder andere actief bezig met het thema duurzame inzetbaarheid. Margo werkt praktijkgericht waarin zij ondernemingsraden inspireert een proactieve rol te vervullen bij ontwikkelingen binnen de organisatie. Dit is niet alleen te herkennen is in haar wijze van trainen, maar ook in haar werkzaamheden als technisch voorzitter en coach. Haar motto: daag jezelf iedere dag uit een klein beetje beter te worden en durf te experimenteren.

Barbara Aalpol

Bedrijfstrainer effectief communiceren, timemanagement en ongestoord werken

Barbara Aalpol traint mensen in slim omgaan met hun werktijd. Minder stress en haast, en meer rust en ruimte tijdens het werken bevorderen creativiteit en innovatie. In september 2015 publiceerde zij haar boek 'Om gestoord van te worden'. Een prikkelend boek boordevol tips om je tijdens je werk minder te laten afleiden. Barbara is een ervaren trainer en erkend Trainer NOBTRA ®. Verder schrijft ze maandelijks een blog en is expert op het gebied van ongestoord werken.

Johan Berends

OR-coach

Johan is een pragmatische bedrijfskundige met zijn eigen trainingsbureau Metamorfase. Hij heeft jarenlange ervaring in tal van ondernemingsraden in de profit en non-profit. Zijn aanpak is kort gezegd: gedegen Analyse, Methodisch weergeven, het Beeld compleet en dan een Visie verwoorden en die spectaculair Presenteren. Als OR-coach ontwikkelt JOhan zijn eigen materialen. Die zijn alle in de praktijk getoetst en worden veelvuldig toegepast door ondernemingsraden, HR en directies. Naast zijn training, coaching en advisering van ondernemingsraden is JOhan beheerder van het platform WORonline. In het door JOhan geschreven boek ‘Zet je tanden in de WOR’ neemt hij je op anekdotische en humoristische wijze mee in de praktische toepassing van de Wet op de Ondernemingsraden. Het boek is met korting te koop in zijn stand op de VGWM-dag.

Wilma Bevers

Trainer, adviseur, conflictcoach en vertrouwenspersoon

Wilma is actief als gecertificeerd trainer, adviseur, conflictcoach en vertrouwenspersoon bij verschillende organisaties, zowel in de profit als non-profit sector, overheid en semi overheid. Ze adviseert een verscheidenheid aan klanten op het gebied van zeggenschap en medezeggenschap. Zij coacht teams en individuen in persoonlijke effectiviteit en duurzame inzetbaarheid. Wilma heeft ruime ervaring in het begeleiden van Ondernemingsraden bij complexe advies- en instemmingsaanvragen en het begeleiden van management en ondernemingsraden bij reorganisaties en overnames.

Nicole Pikkemaat

Trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Al vanaf mijn studie ben ik ‘verknocht’ aan het thema arbeidsomstandigheden. Als arbeidshygiënist bij een arbodienst en later bij TNO Arbeid heb ik veel arbo-advies gegeven en RI&E’s uitgevoerd en getoetst. Nu is trainen en adviseren over arbeidsomstandigheden mijn werk, onder meer voor ondernemingsraden, VGWM-commissies en preventiemedewerkers. Mijn ‘drive’ is om bij te dragen aan een veilig en gezond werkklimaat waar het voor iedereen plezierig werken is. 

Bastiaan Bakker

Directeur Business Development

Bij Motiv houd ik me bezig met strategie en business development. Ik advisieer spelers in de grootzakelijke markt over cyberveiligheid. Ik laat organisaties inzien welke risico’s ze lopen en hoe zij deze risico’s kunnen mitigeren. Aandachtsgebieden zijn cybercriminaliteit, datalekken, ransomware en cyberveiligheid rondom cloud en operationele technologie (IOT/OT).

Emelda Hendriks

Senior trainer/coach/adviseur

Emelda Hendriks, heeft veel ervaring in het trainen en begeleiden van ondernemingsraden en VGW-commissies. Zij heeft gevoel voor humor, is doelgericht en een stevige persoonlijkheid. Ondernemingsraden noemen in hun feedback met name haar praktische stijl van werken.

Janka Sintemaartensdijk 

Advocaat De Clercq Advocaten Notariaat

Janka Sintemaartensdijk is een ervaren en bevlogen advocaat, gespecialiseerd in arbeids- en medezeggenschapsrecht, met een bijzondere interesse voor HR-strategie en (good) governance. Met persoonlijke betrokkenheid denkt Janka met haar cliënten mee bij het voorkomen of oplossen van geschillen en zij deelt graag haar kennis, onder andere door middel van het geven van trainingen.

Renate Vink-Dijkstra

Advocaat De Clercq Advocaten Notariaat

Renate Vink-Dijkstra is een gedreven en enthousiaste advocaat met een groot hart voor medezeggenschap. Samen met haar cliënten probeert ze vanuit menselijk en praktisch oogpunt steeds de beste oplossing te bereiken. Samenwerking, de-escalatie en een praktische aanpak kenmerken de werkwijze van Renate. Het delen van kennis hoort daar ook bij.

Norbert Laane

Adviseur medezeggenschap en advocaat

Norbert is als adviseur medezeggenschap en advocaat medezeggenschap en arbeidsrecht verbonden aan KienhuisHoving. Hij helpt de or het doel te bereiken. Norbert wordt door or’s gevraagd te adviseren vanwege de combinatie van zijn persoonlijkheid en zijn ervaring. Zowel de organisatorische kant van een onderneming, als de personele kant hebben zijn belangstelling. Norbert helpt or’s graag bij verbetering van de bedrijfsorganisatie. Of bij instemmingsrecht, reorganisatie, strategie en onderhandelingen.

Martijn van Agtmaal

Trainer bij De Agressetrainers BV

Martijn heeft Lichamelijke Opvoeding gestudeerd aan de Fontys Sporthogeschool. Daarnaast is hij master coach en CPO. Hij beschikt over een eerste graads onderwijsbevoegdheid en is opgenomen in het register docent gevaarsbeheersing. Martijn is een zeer ervaren communicatie- en agressietrainer van De agressietrainers BV.