Sessies
Houd deze pagina goed in de gaten, wij vullen de sessies geregeld aan.
9 maart 2021
Omgaan met robotisering en digitalisering
Er wordt veel gesproken over een nieuwe industriële revolutie. Het goede nieuws is dat industriële revoluties heel langzaam verlopen. Het slechte nieuws is dat niet alles bij het oude blijft. Maar dat is eigenlijk geen slecht nieuws en ook niets nieuws. Werk wordt anders, maar lang niet altijd moeilijker. Er is geen reden tot paniek, wel reden om goed na te denken over de vele keuzes die gemaakt kunnen worden bij het gebruik van de nieuwe technologieën.
Na afloop weet je dat:
- Robotisering en digitalisering nog tientallen jaren zullen doorgaan
- De gevolgen voor omvang, inhoud en kwaliteit van het werk mede bepaald worden door de keuzes die bij gebruik van deze technologieën gemaakt worden
- Keuzemogelijkheden ontdekken en aangeven een belangrijke opgave is voor werknemers en hun vertegenwoordigers
Spreker: Ben Dankbaar - emeritus hoogleraar bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Positioneren en functioneren van de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen
Welke rol hebben vertrouwenspersonen bij het opvangen, adviseren en ondersteunen van medewerkers die last ervaren van ongewenste omgangsvormen? Ook in relatie tot bijvoorbeeld HR, de Arbo coördinator, leidinggevenden en de OR. Kunnen vertrouwenspersonen ook een rol spelen bij de preventie van ongewenste omgangsvormen? Aan de orde komt wat vertrouwenspersonen in zichzelf moeten ontwikkelen om een goede vertrouwenspersoon te zijn en wat zij van de organisatie nodig hebben om die taak goed te kunnen vervullen.
Dit leer je:
• Binnen welke wettelijke en beleidskaders fungeert de vertrouwenspersoon?
• Wat zijn de taken van vertrouwenspersonen in het kader van opvang van medewerkers en die gericht op preventie?
• Welke condities moet de organisatie bieden voor het goed functioneren van vertrouwenspersonen?
Spreker: Alie Kuiper - bedrijfskundige en gespecialiseerd in de aanpak van ongewenste omgangsvormen op het werk
Nieuw in de VGWM
80% van uw collega’s die fluitend naar hun werk gaan. Een gezonde, veilige werkplek met een prettig werkklimaat (temperatuur, groen e.d.) En hoe kunt u als lid van de VWGM commissie daar nu invloed op gaan uitoefenen. In deze workshop krijgt u de kaders waarbinnen u mag opereren, U krijgt een systematiek om te prioriteren en u krijgt een methodiek om een onderwerp van begin tot einde aan te pakken. Tevens bespreken we alle stakeholders rondom VWGM en hoe u deze kan benaderen. Dit allemaal met als doel de VWGM in uw organisatie hoog op de kaart te zetten. De workshop is interactief, zowel op kennis gebied als op tips en trucs
De deelnemers weten na afloop:
- Kaders waarbinnen een VGWM commissie besluiten / adviezen kan geven
- Handvaten voor meer impact op derden
- Concrete to do lijsten of formulieren
Spreker: Stef Soons
Invloed op het arbobeleid – de ondernemingsraad aan zet
Op welke verschillende manieren kan de OR invloed krijgen op het arbobeleid? Wetten spelen een belangrijke rol, maar dit geldt ook voor de kennis die de OR in huis heeft: weet waar je het over hebt. Daarnaast gaat het ook over cultuur en gedrag. Wil de OR invloed uitoefenen, dan moet er wel wat gebeuren. Kortom, de ondernemingsraad is aan zet!
Als deelnemer weet je na afloop:
1. Op welke manieren de OR invloed kan hebben op het arbobeleid.
2. Het belang van een eigen OR-visie op arbo.
3. Dat eigen handelen en gedrag van de OR net zo belangrijk is als wetten en regels.
Spreker: Drs. Steven van Slageren
Fysieke Belasting is meer dan alleen tillen
Bij de inventarisatie van fysieke belasting wordt vaak nagedacht of medewerkers wel of niet tilhandelingen uitvoeren. Fysieke belasting omvat echter veel meer, denk aan duwen, trekken, trillingen, maar bijvoorbeeld ook energetische belasting.
Slim omgaan met fysieke belasting blijft een belangrijk aandachtspunt om de duurzame inzetbaarheid te waarborgen. Een goede inventarisatie is daarom essentieel.
In deze sessie kijken we naar de vormen van fysieke belasting en hoe je dit (zelf) zou kunnen beoordelen. Welke tools zijn voorhanden en welke maatregelen kun je kiezen?
Als deelnemer weet je na afloop:
1. Wat fysieke belasting is
2. Hoe je een verdiepend onderzoek kunt doen naar fysieke belasting in de RI&E
3. Op welke wijze de duurzame inzetbaarheid van medewerkers kan worden vergroot
Spreker: Mirjam van der Kooij - Arbeids- & organiatiedeskundige
Contract met de Arbodienst: Hoe ga je ermee om?
De arbodienst ondersteunt de werkgever bij de zorg voor goede arbeidsomstandigheden en de medezeggenschap heeft minimaal een keer per jaar contact met de arbodienst.
De medezeggenschap heeft instemmingsrecht op alle regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratie. Dit zijn beleidsgebieden waar de arbodienst de werkgever als deskundige ondersteunt. Het is belangrijk om als partij ook met deze deskundige te overleggen. Tijdens de workshop wordt duidelijk wie en wat er van een arbodienst verwacht mag worden, wat de positie van de dienst is bij het uitvoeren van het arbeidsomstandighedenbeleid en wat je als medezeggenschap mag verwachten van de arbodienst.
In deze workshop wordt duidelijk:
- Met welke functionaris er tijdens dit contact gesproken moet worden;
- Wat de inhoud van dat gesprek kan zijn;
- Wat de toegevoegde waarde van dit gesprek voor de medezeggenschap is.
Spreker: Rob van Houten
Gevaarlijke stoffen: weten waar je mee werkt en bepalen of dat geen schade veroorzaakt
Hoe kom je te weten of stoffen op de werkplek een risico vormen? Etiketten bevatten symbolen en waarschuwingen, maar die geven vaak niet de praktische aanwijzingen die helderheid geven. Leveranciers geven informatie, maar die is vaak lastig te begrijpen en niet vertaald naar jouw werkplek. In deze sessie kom je er achter hoe je die informatie kunt bekijken en hoe het arbobeleid ingevuld wordt om de risico’s van stoffen onder controle te krijgen.
Na afloop weet je:
- De betekenis van stoffeninformatie op het etiket en veiligheidsinformatiebladen
- Hoe deze informatie te vertalen is naar de werkplek
- Op welke wijze de onderneming stap voor stap het stoffenbeleid praktisch vorm kan geven
Spreker: Mark Fleuren - adviseur op het gebied van veilig en gezond werken en behoud van inzetbaarheid
10 maart 2021
ISO 45003: een structurele aanpak voor de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting
Arbodeskundigen uit tientallen landen zetten hun expertise in voor het ontwikkelen van een managementsysteem voor de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting: ISO 45003 als aanvulling op ISO 45001 (dat gericht is op veiligheid en gezondheid op het werk). Welke eisen stellen deze normen aan een gedegen beleid op dit terrein? Waar gaan ze verder dan de Arbowet? Wat zijn de kritische succesfactoren voor beleid? Wat moet het management doen om het beleid te laten slagen en welke belangrijke rol is in de normen weggelegd voor de VGWM commissies?
Dit is wat je leert:
• Wat kan ISO 45003 voor uw organisatie betekenen?
• ISO 45003 en de Arbowet
• De rol van de VGWM commissies in ISO 45003
Spreker: Alie Kuiper - bedrijfskundige en gespecialiseerd in de aanpak van ongewenste omgangsvormen op het werk
‘OR aan zet’ bij (online) pesten op de werkvloer
Negatief gedrag is zelden incidenteel en dat vraagt een organisatie brede aanpak. Preventie en een goed beleid zijn belangrijk. Bij deze workshop staat de vraag centraal: Hoe kan de OR een goede bijdrage leveren aan het voorkomen en aanpakken van pesten op het werk.. Ondernemingsraden zijn door hun contact met collega’s en de aanwezigheid op de werkvloer goed op de hoogte van wat er in een organisatie speelt. De OR is een verbindende factor tussen werkgever en werknemers. Daardoor kunnen ze verandering van beleid en regelementen bij het management stimuleren op het gebeid van PSA waaronder pesten op het werk.
Na afloop weet je:
- Welke vormen van (cyber) pesten komen het meeste voor?
- Wanneer wordt plagen pesten?
- Hoe vaak komt pesten op de (digitale) werkvloer voor?
- Wat is de rol van leidinggevenden? 5. Wat kan de OR met dit onderwerp?
Spreker: Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer
Alleen werken
Er zijn steeds meer mensen die in hun eentje werken. Dat leidt tot extra veiligheids- en gezondheidsrisico’s, die ook niet altijd in een RI&E worden meegenomen. Veel organisaties worstelen hiermee. Welke maatregelen zijn zinnig? Hoe organiseer je het alleen werken zodanig dat je de risico’s zoveel mogelijk beheerst?
Na afloop weet je:
- Welke risico’s er bestaan bij alleen werken
- Hoe je het alleen werken inventariseert in de RI&E
- Welke maatregelen je kunt treffen bij alleen werken
Spreker: Mirjam van der Kooij - specialist in vraagstukken op het gebied van arbeidsomstandigheden en ergonomie
OR en uitwerking klimaatakkoord
Op 28 juni 2019 is het Nederlands Klimaatakkoord vastgesteld. Dit is later uitgewerkt naar een klimaatplan. Het Klimaatakkoord is er om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, moet worden teruggedrongen en de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot maximaal 2 en liefst naar 1,5 graden. De reductie van broeikasgas-emissie moet naar 49% in 2030 ten opzichte van de uitstoot van 1990 (liefst 55%). Afhankelijk van de sector, het soort productie en de dienstverlening zijn er diverse hoofdonderwerpen waarop bedrijven en instellingen anders moeten gaan werken. En daarin speelt de OR ook een rol. Wat is de rol van de OR, wat kan de OR hieraan bijdragen en hoe pak je dat aan? En hoe ga je om met de “politieke” spanningen die op dit onderwerp zitten?
Je krijgt in deze sessie zicht op:
- De strekking van het klimaatakkoord
- De rol van de OR bij het klimaatakkoord
- Hoe de OR met een bedrijfsklimaatplan aan de slag zou kunnen
Spreker: Niko Manshanden - zelfstandig adviseur
Hoe kun je veiligheid- en gezondheidsgedrag beïnvloeden?
Covid-19 laat zien dat menselijk gedrag cruciaal is voor het succes van maatregelen. Vaak hebben organisaties het juiste beleid, procedures en maatregelen voor veilig en gezond werken, maar dan nog gaat het mis omdat het moeilijk blijkt om het gedrag van medewerkers en leidinggevenden te beïnvloeden.
In deze sessie krijgt u praktische tips hoe we de kans op succes kunnen verhogen. De VGWM-commissie kan na afloop op grond van deze tips voorstellen doen om de naleving van veiligheids- en gezondheidsmaatregelen in de organisatie/het bedrijf te verbeteren.
Spreker: Makheni Zonneveld - Trainer / Spreker / Coach
Grip op je loopbaan? Een leven lang ontwikkelen!
De overheid heeft vanwege de coronacrisis 50 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het ontwikkeladvies, maar ook voor om- en bijscholing. Voor werkgevers die gebruik maken van de NOW is er ook de verplichting om het ontwikkeladvies en de om- en bijscholing actief aan te bieden aan het personeel. Veel sectoren hebben O&O-fondsen die daar een bijdrage aan kunnen leveren. De ondernemingsraad kan de vinger aan de pols houden om te bekijken of dat daadwerkelijk gebeurt. Daarnaast kan de OR pro-actief initiatiefvoorstellen doen over deze inspanningsverplichting. Tijdens deze presentatie krijgen deelnemers handvatten aangereikt om bovenstaande effectief onder de aandacht te brengen bij hun bestuurder.
Je weet na afloop:
- Waarom scholing een onderwerp is voor de VGW-commissie;
- Hoe een initiatiefvoorstel hierover kan worden geformuleerd;
- én hoe opgedane OR-kennis en ervaring kan worden ‘verzilverd’ in hun eigen personeelsdossier ten behoeve van hun verdere loopbaan
Spreker: Emelda Hendriks - trainer VGWM-commissies en loopbaanbegeleider
Corona-protocollen en de OR
De ondernemingsraad is een mooie bondgenoot bij het realiseren van een veilige en gezonde werkomgeving. Hierbij spelen het contract met de arbodienst, de bedrijfsarts en de preventiemedewerker een rol. Maar ook de RI&E en de arbocatalogus zijn van belang. Wat kan de rol van de OR in de praktijk zijn? Wat kunnen arbofunctionarissen verwachten van een goede OR? Wat is de rol van de OR bij de benoeming van de preventiemedewerker en diens rol in de organisatie?
En wat betekent die rol tijdens een pandemie? Met wie heeft de OR dan overleg, op welke wijze en waarover? Wat betekent dat voor het advies- en instemmingsrecht?
Hoe pakt dat uit in de praktijk en wat is de rol van de Inspectie SZW?
Spreker: Carin Benders, Inspectie SZW
De arbeids- en arborechtelijke lessen van één jaar Covid-19
De Covid-19 pandemie heeft veel maatschappelijke problemen aan het licht gebracht heeft direct doorgewerkt in vrijwel alle aspecten van ons leven. In het bijzonder ook op de werkvloer. Zo moesten mensen op stel en sprong thuiswerken en kwam de vraag op; hoe doe je dat veilig? En hoever reiken de rechten en plichten van de werkgever om de werkvloer veilig te houden? Mag je verplicht testen? Mag je iemand ontslaan die zich niet aan de richtlijnen houdt? In deze sessie behandelen we alle recente ontwikkelingen op dit gebied met als doel ook bruikbare en blijvende lessen voor de toekomst te kunnen trekken.
Na afloop weet je:
- Welke verantwoordelijkheden de werkgever heeft bij thuiswerken
- Welke bevoegdheden de werkgever heeft om voor een veilige werkomgeving te zorgen
- Alle updates over corona en het arbeidsrecht
Spreker: Dennis Schwartz - advocaat bij De Voort advocaten
Omgaan met (corona-)agressie - SPECIALE EDITIE 1,5 uur! -
In deze workshop leert Martijn je de verschillende vormen van agressie te herkennen en hoe daar professioneel mee om te gaan. Martijn is een zeer ervaren communicatie- en agressietrainer en heeft zich gespecialiseerd in vroegsignalering, houdingscommunicatie en fysiek ingrijpen. Op praktische en levendige wijze bespreekt hij voorbeelden uit de praktijk.
Na afloop weet je:
- Wat je als organisatie kunt en moet doen om de veiligheid van de medewerkers te vergroten.
- Welke soorten van agressie er zijn.
- Hoe professioneel om te gaan met de verschillende soorten agressie.
Spreker: Martijn van Agtmaal - trainer bij De agressietrainers
Let op: deze unieke workshop zorgt ervoor dat u 1,5 uur lang geboeid zult zijn. U wordt geïnspireerd en krijgt praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Houd u er rekening mee dat u de centrale afsluiting van de dag hierdoor mist.
11 maart 2021
Effectievere arbo communicatie
Houd rekening met verschillende communicatiestijlen van medewerkers. Medewerkers zijn individuen met verschillende communicatiestijlen dus is het altijd noodzakelijk om rekening te houden met die verschillen, zeker als het gaat over arbo.
Deze sessie gaat over:
- Elementair begrip van verschillende communicatiestijlen gebaseerd op verschillende breinvoorkeuren
- De invloed van verschillende communicatiestijlen op arbo communicatie
- De invloed van verschillende communicatiestijlen op arbo communicatie bij thuiswerken en digitale communicatie
Spreker: Makheni Zonneveld - Trainer / Spreker / Coach
Thuiswerken
Het thuiswerken van de afgelopen periode heeft veel impact op organisaties en haar medewerkers. Waar moet je allemaal op letten bij het thuiswerken? Denk aan thuiswerkregelingen opgenomen in de CAO, invloed op de RI&E maar bijvoorbeeld ook aanpassingen in het personeelsbeoordelingssysteem. De medewerker en zijn leidinggevenden zijn op afstand van elkaar, waardoor hij de medewerker niet meer dagelijks ziet en op afstand moet beoordelen of het werk goed wordt gedaan.
Verder in deze sessie aandacht voor de gevolgen van het thuiswerken, zowel positief als negatief.
Als deelnemer weet je na afloop:
- De invloed van thuiswerken op de medewerker/organisatie
- Uit welke onderdelen een thuiswerkbeleid bestaat
- Wat een organisatie kan doen om het thuiswerken op een gezonde manier vorm te geven
Spreker: Mirjam van der Kooij - Arbeids- & organiatiedeskundige
Hoe ga je daar mee om: Rouw op de werkvloer?
Dagelijks neem je je werk mee naar huis en je huiselijke problemen mee naar je werk. Ook je verdriet laat je niet huis aan de kapstok hangen. Hoe ga je om met verlies binnen een organisatie? Wat is de impact van rouw eigenlijk? En hoe kan je collega’s hierin steunen. Deze presentatie biedt kennis en inzicht én concrete handvatten om hiermee om te gaan.
Na afloop weet je:
- Wat rouw eigenlijk is
- Hoe mensen rouwen
- Wat de impact van rouw binnen je organisatie is
- Wat je als collega kunt zeggen of doen in zo’n situatie
Spreker: Marinka de Groot - Rouw- en verliesbegeleider
Evalueren van het gevoerde Arbobeleid, hoe doe je dat?
De werkgever voert Arbobeleid. De OR toetst of dit beleid goed gevoerd wordt. Beiden maken gebruik van de deskundige ondersteuning (Preventiemedewerker intern, Arbodienst/arbodeskundigen extern). In de Arbowet wordt gerekend op samenwerking tussen partijen om het Arbobeleid effectief te houden. Een belangrijke sleutel is dat deze partijen tenminste jaarlijks elkaar in de ogen kijken en zich afvragen ‘zijn we goed bezig?’ Om te komen tot een waardevol gesprek hierover is het van belang dat goed op een rij gezet wordt hoe je bekijkt of het gevoerde beleid oplevert wat je zou willen. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid en hoe voer je met elkaar dat gesprek zodat het ook leidt tot een continue verbetering?
De deelnemers weten na afloop:
- Hoe de ‘samenwerking en evaluatie’ in de Arbowet verankerd is
- Hoe je informatie over het gevoerde beleid op een rij kunt krijgen
- Welke insteek in het gesprek te kiezen is om tot een waardevolle uitkomst te komen
Spreker: Mark Fleuren - Adviseur op het gebied van veilig en gezond werken en behoud van inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid levert juist geld op
Duurzame Inzetbaarheid: hoe voorkom je dat het een zeer belangrijke maar inhoudsloze term wordt? En hoe voorkom je dat bestuurders of organisaties wel zeggen er iets mee te doen maar concreet niet of maar deels beginnen? Juist door als OR de regie te pakken en dit thema concreet en planmatig op de eigen agenda te plaatsen stimuleert de OR een organisatie en behartigd daarmee zowel de belangen van de medewerkers als de organisatie. En blijkt dat duurzame inzetbaarheid niet duur is, maar juist geld oplevert.
Je weet na afloop:
- Wat zijn de kaders van duurzame inzetbaarheid
- Hoe concreet vanuit een scan je het thema op de agenda kan plaatsen
- Duurzame inzetbaarheid levert uiteindelijk veel meer op dan het kost. En je weet waarom.
Sprekers: Stef Soons en Kartika Luijsterburg
Arbobeleid, robotisering en digitalisering
We staan aan de vooravond van de 4e industriële revolutie. Werk en samenleving gaan enorm veranderen. Na de automatisering van de jaren 90 komt er in de economie een nieuwe slag met robots, drones en digitale systemen. Bijvoorbeeld Big Data, cloud computing, dataverzamelingen en analyse, sensornetwerken, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, bio- en nanotechnologie, Internet of Things, Virtuel Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Machine learning, blockchain en algoritmes. Dit heeft gevolgen voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer, de inrichting van de arbeid en het werk wat we doen. Hoe houdt het bedrijf daar rekening met de “tweeling mens en werk” en wat is de rol van de OR daarbij?
Krijg tijdens deze workshop inzicht in:
- Nieuwe technologieën, letten op VGWM en nieuwe taken en functies van werknemers (sociale innovatie)
- Rol OR/VGWM-cie bij robotisering en digitalisering.
- Hoe aan de slag in de 4e industriële revolutie?
Spreker: Drs. Niko Manshanden
De dynamische RI&E tijdens en na de pandemie
De RI&E geeft inzicht in de gevaren en risico’s die zich op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn binnen jouw organisatie kunnen voordoen. Daarin horen ook risico’s op besmetting en verspreiding van het COVID-19-virus. Ook thuiswerken, dat door de maatregelen enorm toegenomen is, vraagt om aandacht. Het is belangrijk om in beide gevallen de link met de RI&E te maken.
Als er aanpassingen worden doorgevoerd in werkplekken en werkprocessen, heeft dit effecten op de RI&E en het Plan van Aanpak. Het kan ook zijn dat er nieuwe risico’s ontstaan als gevolg van wijzigingen, bijvoorbeeld doordat medewerkers alleen werken of minder ruimte hebben om te werken.
Veilig en gezond werken zit hem wat ons betreft in heldere communicatielijnen en betrokkenheid van de medewerkers. Door de RI&E te benaderen als een proces, waarbij iedereen wordt betrokken, ontstaat er verbinding en al direct een merkbaar effect op verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tri-plus heeft tijdens tijdens de corona-tijd 100 RI&E’s uitgevoerd en tijdens deze workshop krijg je de beste praktisch toepasbare tips en tops uit de praktijk. Porto laat je daarbij zien hoe je als ondernemingsraad kunt aansturen op een dynamische werkwijze bij de RI&E en wat de effecten zijn vanuit de praktijk. Tijdens maar ook na de pandemie.
Spreker: Porto Franco
De participatiewet, succes of niet?
Wat kun je als medezeggenschap doen om een fijne werkplek te creëren voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt hebben?
De participatiewet is ingegaan in 2015. Mensen die voorheen voor een Wajong of WsW uitkering in aanmerking kwamen komen nu op de arbeidsmarkt. De gemeenten zijn verantwoordelijk en kunnen deze mensen helpen door instrumenten in te zetten als jobcoaching en aanpassingen van de werkplek. Ook kunnen er proefplaatsingen verzorgd worden. Dat vraagt vel van deze mensen maar ook van de werkgevers en de organisatie. Zij komen voor vragen te staan als: Wat kan of moet er veranderd worden? Zijn er andere regels nodig voor deze groep mensen? Wat kun je als medezeggenschap doen voor deze mensen?
Tijdens deze bijdrage geeft Rob op inspirerende en prikkelende wijze inzicht in bovenstaand vragen. Samen gaan jullie in op de volgende onderwerpen:
- De participatiewet, succes of niet? De evaluatie van de wet wordt nader bekeken.
- Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen mee op de ‘gewone’ arbeidsmarkt; wie zijn ze en wat betekent hun meedoen?
- Deze mensen moeten minder afhankelijk worden van uitkeringen, wat kan de medezeggenschap hierbij betekenen?
Spreker: Rob van Houten, Trainer, adviseur en contra-expert
Gezonde vrouwen, gezond bedrijf
Bij alle vrouwelijke werknemers van 40-plus komt er een moment dat zij in de overgang zijn. Die periode kan een aantal jaar duren en gaat gepaard met ingrijpende veranderingen op fysiek en mentaal gebied. Deze veranderingen kunnen een sterke invloed hebben op het functioneren, zowel thuis als op het werk. Verzuimstatistieken laten een piek zien in deze levensfase van werkende vrouwen. Hoe kun je de gezondheidsvaardigheden van uw vrouwelijke medewerkers vergroten? Hoe word je als organisatie ‘overgangsproof’?
Leerdoelen van de workshop:
- Kennis vergroten over de fysieke en mentale veranderingen tijdens de overgang
- Bewustwording en stimuleren van belang van eigen regie van vrouwen
- Bespreekbaar maken van de overgang op de werkvloer
- Inbedden in HR beleid inzake de overgang
Spreker: Dr. Manon Kerkhof is Gynaecoloog en directeur Curilion, expertisecentrum voor vrouwenzorg.
Handreiking PSA van de SER: aan de slag met medezeggenschap
Hoe kan de handreiking PSA van de SER gebruikt worden om het onderwerp psychosociale arbeidsbelasting als werkgever, werknemers en medezeggenschap gezamenlijk aan te pakken?
Aan het einde van de workshop heb je inzicht in:
- Kennis over PSA
- Kennis over processen bij aanpak PSA
- Kennis over verhoudingen en samenwerking
Spreker: Erik van de Haar, Beleidsmedewerker Sociale Zaken, Sociaal-Economische Raad
Landelijke VGWM dag 2021
Lobke Baansinschrijven@vakmedianet.nl
Lobke Baansinschrijven@vakmedianet.nlhttps://vgwm.ornet.nl
2021-03-09
2021-03-11
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Landelijke VGWM dag 2021Landelijke VGWM dag 20210.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend