Koen Zonneveld

Trainer & adviseur VGWM-commissies & OR-leden, uw dagvoorzitter

Koen Zonneveld traint al meer dan 25 jaar VGWM-commissies en OR-en op het gebied van arbeidsomstandigheden, teambuilding en onderhandelen met de Bestuurder. Hij adviseerde als arbo ambassadeur in verschillende bedrijfstakken honderden bedrijven over veilig en gezond werken. Hij beoordeelt namens werkgevers en werknemers branche-RI&E’s en arbocatalogi. Koen helpt Vakmedianet elk jaar de landelijke VGWM-dag voor leden van Ondernemingsraden en VGWM-commissies inhoudelijk te organiseren. Hij schrijft regelmatig in vakbladen over medezeggenschap en arbeidsomstandigheden. Hij heeft een Master of Science op het gebied van arbeidsomstandigheden (Universiteit van Amsterdam). Hij werkte onder andere als arbo-coördinator van een grote zorginstelling waar hij de arbodienstverlening ingrijpend wijzigde. Sinds 2006 heeft hij zijn eigen bureau Koen Zonneveld Advies.

Humor in bedrijf 

Humor is de weg naar veerkracht en creativiteit

Humor in Bedrijf wil leren leuk maken en heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als maatwerk trainingsbureau dat zich onderscheidt met interactieve, luchtige, speelse & humorvolle dagprogramma’s voor het bedrijfsleven. Geen trainingen maar ervaringen voor deelnemers die ze niet snel meer zullen vergeten. Daarnaast geven ze ook energizers. Als geregistreerd Crkbo docent, erkende Trainer NOBTRA® (T-N) en gecertificeerd voor High Impact Leadership aan de Cambridge University is Humor in Bedrijf serieus met humor aan de weg aan het timmeren. 

Erik Mulder

Consultant / Ergonoom

Erik is partner en consultant bij ErgoS Human Factors Engineering. Human Factors is een Engels woord voor Ergonomie, maar dan in een ruimere betekenis voor alles tussen mens en systeem. Erik is al tientallen jaren expert voor de interactie tussen mens en machine/computer. Parallel aan deze expertise is zijn aandachtsgebied gaandeweg uitgebreid en verschoven naar taakverdeling tussen mens en intelligente automatisering.

Alie Kuiper

Bedrijfskundige

Alie Kuiper is bedrijfskundige en gespecialiseerd in de aanpak van ongewenste omgangsvormen op het werk. Zij heeft veel vertrouwenspersonen opgeleid en trainingen voor het management verzorgd. Daarnaast adviseert zij organisaties over de aanpak van concrete klachten en een preventief beleid.  Als kader hiervoor maakt zij gebruik van de nieuwe ISO norm voor gezondheid en veiligheid op het werk: ISO45001:2018 

 

Stef Soons

Trainer / adviseur

Stef is zijn carrière in de medezeggenschap begonnen omdat hij te weinig hoorde van de ondernemingsraad van zijn toenmalige werkgever. Achterban communicatie was het thema waarmee ik mijn verkiezing ben ingegaan. Nu jaren later en als trainer van medezeggenschapsorganen is het nog steeds een belangrijk speerpunt. Hij traint al jaren ondernemingsraden op diverse terreinen en bemiddelt bij conflicten tussen bestuurders en medezeggenschapsorganen. Hij is een generalist met achterban communicatie en ARBO als specialisatie.

 

Makheni Zonneveld

Trainer / Spreker / Coach

Makheni Zonneveld geeft al 21 jaar workshops, toespraken en coaching op het gebied van effectief communiceren en andere gedragsvaardigheden zoals teamwork, team leiderschap, onderhandelen en gedragsverandering. Zij is de oprichter van Real Solutions Training Zuid Afrika (1999) en later Real Solutions Training Nederland. 

Mirjam van der Kooij

Arbeids- & organiatiedeskundige 

Mirjam van der Kooij is specialist in  allerlei vraagstukken op het gebied van arbeidsomstandigheden en ergonomie. Mirjam realiseert al bijna 20 jaar arbeidssituaties waar mensen prettig en efficiënt werken. Het doel daarvan is het verhogen van rendement  en het plezier van de arbeid. 

Drs. Niko Manshanden

Duurzame Toekomst: Robotisering en de OR 

Niko Manshanden begon ooit als onderhoudstimmerman. In de avonduren deed hij de middelbare school en na HBO en Universiteit werd hij OR-opleider en adviseur. In 1996 heeft hij een Master of Science rond arbo gehaald. Niko schrijft boeken, artikelen in OR-bladen, brochures en organiseert congressen, themadagen en workshops. Hij werkt sinds 2000 bij de FNV als beleidsadviseur medezeggenschap en functiewaardering, zit in de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) van de SER, in de Bedrijfscommissie en zat in het bestuur van stichting SCOOR. De koppeling theorie en praktijk is belangrijk.  

 

Mark Fleuren

Partner DEXIS arbeid

Mark begeleidt ondernemingen en sectoren (CAO-partijen) bij het vinden van oplossingen om veilig en gezond werk duurzaam tot ontwikkeling te brengen. Dat vergt niet alleen expertise, maar vooral een goed samenspel. In de afgelopen 13 jaren werkt Mark vanuit adviesbureau DEXIS Arbeid aan dit samenspel. Daar voor 16 jaren vanuit diverse Arbodiensten. Arbo (arbeidshygiëne en veiligheid), Verzuim en inzetbaarheid en cultuur en gedrag zijn de expertisegebieden.

Christelien de Goede

Beleidsadviseur FNV

Christelien heeft voor verschillende vakbonden gewerkt als onderhandelaar, adviseur en projectmedewerker. Ook is zij docent economie geweest. Interessegebied: ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt, onder meer flex en langer doorwerken. Op dit moment levert Christelien een bijdrage aan adviestrajecten in bedrijven/organisaties over duurzame inzetbaarheid. Dit kan bestaan uit beleidsadvies, analyse/onderzoek en interventies, waarbij betrokkenheid van werknemers en de or voorop staat

Joyce Schaeffer 

Manager team duurzame inzetbaarheid, Werkgeversvereniging AWVN 

1986 is Joyce afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam; studierichting Beleid en Management Gezondheidszorg. In 2012 heeft zij haar postacademische master Management Consultancy afgerond aan de VU in Amsterdam.  

Haar actuele werkzaamheden: 

Programmamanager duurzame inzetbaarheid. Coördineren van de advisering door AWVN op dit terrein en projectleider van diverse bedrijfsprojecten.
Mede programmaleider landelijk project ‘Sociale partners sámen vóór duurzame inzetbaarheid’. Project van AWVN samen met FNV en CNV voor oprichting van een landelijk advies- en informatienetwerk duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is zij ook beleidsadviseur innovatie HR-beleid. 

Robert Went

Het betere werk - de nieuwe maatschappelijke opdracht 

Dr. Robert Went is econoom en werkt als senior onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), waar hij o.a. meeschreef aan WRR-publicaties ‘Naar een lerende economie’ (2013), ‘Hoe ongelijk is Nederland? (2014), ‘De robot de baas’ (2015), en ‘Voor de zekerheid’ (2017). 

mr. Dennis Schwartz

Arbeidsomstandigheden en werkgeversaansprakelijkheid

Dennis is advocaat bij De Voort advocaten. Bijt zich graag vast in complexe zaken binnen het (collectief) arbeids- en medezeggenschapsrecht en maakt een praktische vertaling. Dennis is zowel afgestudeerd op het gebied van het arbeidsrecht als op het gebied van het commercieel vermogensrecht. Hij publiceert met enige regelmaat in vakbladen en volgt de ontwikkelingen in zijn vakgebied nauwgezet. 

Rick van der Heide 

Beleid op persoonlijke beschermingsmiddelen

Hogere Veiligheidskundige werkzaam bij Copla Opleiding & Training, Consultants sinds 2004. Hij is een PBM specialiteit en geeft daarin advies en traint veiligheidskundigen en verkopers van PBM’s. Waarbij het toepassen van de AH-strategie nog steeds voorop staat, want dat is ook een vast onderdeel van een PBM-advies. Maar wanneer PBM’s onvermijdelijk zijn dient wel het PBM de juiste bescherming te beiden.  

Motto: ”Een slecht PBM advies is een PBM dat niet gedragen wordt” 

 

Manon Kerkhof 

Preventiebeleid, meer aandacht voor de overgang 

Dr. Manon Kerkhof is (uro-) gynaecoloog en zorgondernemer. Zij  studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, waar zij in 2000 cum laude afstudeerde. Haar opleiding tot gynaecoloog voltooide zij in 2008 aan de VUMC van Amsterdam, waarna zij als staflid uro-gynaecologie tot 2013 verbonden was  aan het Spaarne Gasthuis te Haarlem en als wetenschapper aan het VUMC. 

Manon heeft voor vrouwelijke medewerkers in het bedrijfsleven het behandeltraject FIT@WORK4WOMEN ontwikkeld. Dit bevordert duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van vrouwen in de verschillende levensfasen. Een programma wat succesvol draait bij bedrijven als de KLM, ING en de Rechtspraak. 

Manon is docent bij verschillende nascholingsinstituten van huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen en als urogynaecoloog verbonden aan het Amphia Ziekenhuis in Breda.  

 

Karin Stavast 

De kracht van de lach 2.0

Karin Stavast is lachcoach, lachtherapeut en (werk)gelukscoach. Daarnaast is zij werkzaam bij PHOV, een stichting die o.a. veiligheidskundigen opleidt. De link tussen veiligheid, gezondheid en welzijn van mensen en lachen was daardoor snel gelegd. Karin richt zich vooral op het inzetten van lachen en positiviteit in een zakelijke context. In een aantal landen wordt het al met succes op deze manier ingezet. De positieve effecten van meer lachen en een positieve mindset zijn zowel voor de werknemers als de werkgever groot. Tevens is Karin specialist in het bewust inzetten van lachen als preventief middel of hulpmiddel, bijv. tegen stress, om je gezondheid te verbeteren of je duurzame inzetbaarheid te vergroten. 

 

 

Karien van der Loo-van de Sande en Patrick van de Sande

Toon: De impact van een dodelijk arbeidsongeva
Karien van der Loo-van de Sande werd weduwe toen haar man overleed bij een bedrijfsongeval. Naast haar dagelijkse werk als winkelbediende in een bakkerij werd zij in korte tijd ervaringsdeskundige van een dodelijk arbeidsongeval. Zij schreef dit boek niet alleen vanuit haar innerlijke motivatie om te leren omgaan met het verlies, maar nog meer om andere mensen te inspireren.
Karien kreeg in 2017 de zilveren Pieter-van-Vollenhoven-penning uitgereikt voor haar bijdrage aan de veiligheid in de maatschappij.

Patrick van de Sande is de broer van Karien. Hij hielp zijn zus jarenlang bij de afhandeling van alle zaken van het ongeval. Met zijn juridische, financiële en fiscale kennis schrijft hij vooral over de zakelijke kant van het ongeval.

 

 

Carolina Verspuij 

Arbobeleid: RI&E en plan van aanpak 

Mijn passie ligt bij de onderwerpen arbeidsomstandigheden, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid met als doel een veilige, gezonde en inspirerende werkomgeving waar het voor iedereen plezierig werken is. Adviseren en training geven hierover is mijn dagelijks werk. Daarbij zijn voor mij duidelijkheid en openheid belangrijk. Mijn uitgangspunt hierbij is dat je met samenwerking het beste resultaat boekt. Samenwerking tussen directie, HR, preventiemedewerker en medezeggenschap. Hierbij staat aandacht voor elkaars belangen, weerstanden en wensen centraal. Mijn insteek is een praktische aanpak om te komen tot het gewenste resultaat.

Naima van Willigenburg 

Arbeidstijden en nachtwerk 

Naima van Willigenburg is Adviseur Arbeidstijden bij de FNV. Na jarenlang gewerkt te hebben als Adviseur Veilig en Gezond Werken zet zij nu haar brede kennis in om leden te ondersteunen bij vraagstukken over gezonde werktijden. 
Naima studeerde human resource management en arbeidsrecht. 

Porto Franco

De dynamische RI&E 

Porto Franco is adviseur/veiligheidskundige verbonden aan tri-plus. Hij ondersteunt organisaties op beleidsmatig en operationeel niveau bij het verbeteren van de veiligheid en gezondheid. Hij werkt praktijkgericht en ondersteund zijn workshops door voorbeelden uit zijn rijke ervaring. “Door alle lagen te betrekken, voorkom ik dat er een tunnelvisie ontstaat.” Daarnaast is Porto adviseur voor ondernemingsraden en auteur van het boek ‘Help ik heb een OR’ 

 

Martijn Koops

Gezondere werkomgeving door verlichting 

Lichtadviseur / projectmanager bij Ledsign. Martijn Koops is zeer ervaren in de verlichtingsbranche, vanaf het moment dat LED zijn intrede deed in de verlichtingstechniek werkt hij met deze producten (+- 15 jaar). Hierdoor heeft hij LED-verlichting volwassen zien worden. De passie met het zoeken en ontdekken van nieuwe innovaties binnen de verlichtingsmarkt doet hij nog steeds met veel plezier. Voor hem is geen project te gek en elk project begeleid hij met veel enthousiasme. 

 

 

Rob van Houten

Contract met de Arbodienst: Hoe ga je ermee om?
De participatiewet, succes of niet? 

Vanaf 1997 verzorgt Rob van Houten trainingen voor OR-en en relevante commissies op het terrein van arbeid en gezondheid en de opleiding bedrijfskunde voor de medezeggenschap. Hij is projectleider geweest voor een onderdeel bij de SER- commissie arbocatalogi (CBA). Sinds 2015 is Rob eigenaar van VanHouten Safety & Health Consulting van waaruit hij training, advisering en contra-expertise van arbeidsomstandighedenbeleid en strategisch personeelsbeleid verzorgd.  Rob is sociaal pedagoog, bedrijfskundige, veiligheidskundige en studeert arbeidshygiëne.  

 

 

Jeroen van Acquoy

Veilig buiten de deur - Huisbezoek 2.0 

Jeroen van Acquoy is, als Business Development Director, sinds 2014 verantwoordelijk voor het adviseren van relaties in Europa. Zijn specialisatie ligt vooral bij de sociale risico’s waar ambulante werknemers mee geconfronteerd worden. Hij kent de gevaren en de gevolgen en gaat graag met organisaties in gesprek over hoe deze ervoor kunnen zorgen dat medewerkers hun werk veilig kunnen uitvoeren.